Ova neprijatna pojava može poljuljati vaše samopouzdanje, onemogućiti lične kontakte, usporiti rast u karijeri i ličnom životu. U mnogim slučajevima ova pojava nije patološka, već samo lična osobina našeg osetljivog nervnog sistema. Rešenje nije komplikovano, ukoliko pojačano znojenje nije posledica infektivnih, endokrinih i drugih oboljenja.

Zato dijagnozu hiperhidroze (pojačanog znojenja), treba da postavi lekar koji će između ostalog uraditi i Minorov test, na osnovu koga je moguće odrediti stepen hiperhidroze, i na koji način ćemo ovaj problem tretirati.

Najprostije i nejefektivnije rešenje ovog problema su injekcije botoksa. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj proceduri, možete zaboraviti na znojenje narednih 6 do 8 meseci. Sama procedura traje 30-ak minuta i svodi se na aplikovanje botoksa tankom iglicom u problematičnu zonu – pazuh, dlanovi ili tabani.

Može se reći da se botoks uspešnije bori sa znojenjem nego sa borama. On u potpunosti blokira rad znojnih žlezda već 3 dan posle procedure, i efekat je više nego dobar tokom 6 do 8 meseci. Za to vreme mnogi vraćaju svoje samopouzdanje, oslobođeni neprijatnosti prilikom rukovanja, i konačno se može obući omiljena letnja svilena haljina, bez bojazni od ružnih fleka pod miškama.