Savremene tehnologije uklanjanja benignih promena na koži, kao što su laser, radionož i elektrokoagulacija, nam dozvoljavaju da do uradimo

Brzo i bezbolno
Bez ožiljka
Ne povređujući okolno tkivo

Mladeži su benigne tvorevine koje se sastoje od melanocita (ćelija, koje produkuju pigment kože). Mogu biti urođeni, ali mogu biti i stečeni, tj. pojaviti se u bilo kom periodu života. Boja im varira od sive do tamno braon ili crne, a neki od njih imaju boju kože. Aktivna pojava novih mladeža i rast već postojećih, prisutno je u periodu polnog sazrevanja (12 – 18 godina) i u trudnoći. Ono što nas zabrinjava je mogućnost mladeža da preraste u maligni melanom. Znaci koji treba da nas dovedu kod dermatologa su: rast mladeža, promena boje, i bilo kakva promena površine mladeža (pucanje, formiranje kraste, iscedak, krvavljenje). Pre uklanjanja, obavlja se pregled dermatoskopom, i tek tada se odlučuje kojom metodom će se mladež ukloniti. dermatoskopski pregled mladeža se preporučuje jednom godišnje.

Uklanjanje mladeža se vrši pod lokalnom anestezijom. Posle procedure treba se uzdržati od dugotrajnog boravka na suncu.

Papilomi su virusnog porekla. Virus se nalazi na površini kože, i prilikom pada imuniteta, poremećaja Ph kože, i sl. dolazi do pojave papiloma. Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu. Vreme od kontakta do pojave papiloma je oko 3 meseca. Papilomi, u narodu poznati i kao „viseće bradavice“, najčešće se javljaju na vratu, ispod pazuha, ispod dojki, na trbuhu. Mogu biti pečurkastog ili kupastog oblika, veličine od 1 do 3 mm, boje normalne kože do tamno braon. Na početku se javlja samo jedan papilom, ali ubrzo dolazi do tzv. autoinfekcije, i širenja, te ih može biti i preko stotinu. Da bi se sprečilo širenje po nama samima, ali i po nama bližnjim osobama, preporučuje se uklanjanje. Uklanjanje je bezbolno, brzo i bez ožiljka.

Bradavice su takođe, benigne promene virusnog porekla. Njihova pojava je posle 4 meseca od momenta kontakta sa osobom koja već ima bradavice. Postoji nekoliko vrsta bradavica:

Obične bradavice – su okrugle, čvrste promene, jasnih granica, boje kože, sa neravnom površinom. Najčešće lokalizovane na šakama i prstima šaka, licu, kosmatomm delu glave.
Bradavice tabana – veoma bolne, podsećaju na žuljeve, tvrde su i brzo rastu, najčešće lokalizovane na delovima najvećeg pritiska.
Pljosnate bradavice – male do 5 mm, boje kože, okrugle sa glatkom površinom, najčešće na licu ili šakama.

Uklanjanje je brzo, pod lokalnom anestezijom i bez ožiljka.

Od ostalih promena, vršimo i uklanjanje tačkastih hemangioma, tzv. „rubinovih tački“, koji se pojavljuju na koži posle 40-te godine, u vidu malih (1 do 6 mm), ogruglih , crvenih tačaka, u nivou ili malo iznad nivoa kože.