Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lice

Botox

Estetska forma botulinum toksina, koja je poznata kratko kao “Botox”, je popularna injekciona metoda koja privremeno smanjuje ili eliminiše fine linije i bore lica.

Botulinum toksin se koristi u medicinskim tretmanima više od 4 decenije, a prvi put je odobren od strane Uprave za hranu i lekove (FDA) za lečenje bora 1989. godine. Sada je jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana na svetu.

 

U ordinaciji Skinmedic koristimo proizvode registrovane i odobrene od ALIMS-a za smanjenje i sprečavanje nastanka bora, i najčešće tretirana područja su mrštenje, nabori na čelu i bore u blizini očiju. Injekcije botoksa su prečišćeni protein botulinum toksin A koji proizvodi bakterija clostridium botulinum, i on privremeno sprečava korišćenje mimičnih mišića lica a samim tim konstantno produbljivanje bornih kanala u toj regiji.

Kakav je mehanizam?

Svi serotipovi botoxa imaju isti mehanizam dejstva. Oni vrše kratkotrajno i povratno blokiranje glavnih neurotransmitera na mišićima dovodeći do njihove paralize, a samim tim i nemogućnosti da se mišić pomera. Nakon 10-tak dana od injektiranja dolazi do maksimalnog paralitičkog efekta Botox toksina, koji se klinički vidi kao nemogućnost boranja tretirane regije te se odlaže proces konstantnog pravljenja mimičnih bornih kanala na koži.

Kome se preporučuje?

Kod ublažavanja ili prevencije nastanka finih bora i linija u regiji čela, oko očiju, brade, vrata, za podizanje obrva.

Koliki je period oporavka?

Nakon urađene procedure postoji crvenilo na mestu injektovanja koje nestaje u narednih 15 minuta.

Kada su prvi rezultati vidljivi?

Prvi rezultati su vidljivi za 24 do 48 h, a maksimalni efekat toksina je za 10 do 14 dana.

Koliko je tretmana potrebno?

Potreban je jedan tretman na svakih 4 do 6 meseci.

Koliko traje tretman?

Procedura traje oko 15 do 30 minuta.

Da li je tretman bolan?

Injektovanje botoxa se radi bez bilo koje vrste anestezije, ali procedura jeste bolna, i bol traje par sekundi.

Kome se ne preporučuje?

Ne treba planirati ovu proceduru ako uzimate sledeće lekove: aminoglikozidne anibiotike, neuromuskularne blokatore i antimalarke, citostatike.

 

Ako ste radili proceduru, a nije prošlo 4 meseca, ako imate povišenu temperaturu ili aktivnu bakterijsku ili virusnu infekciju, preosetljivost na neku komponentu leka, pacijenti sa motornim neuropatskom bolešću ili sa neuromuskularnim funkcionalnim poremećajima, ako planirate trudnoću, ako ste trudni ili dojite.

Cena tretmana?

  • Korekcija mimičnih bora čela: 18.800 dinara
  • Korekcija mimičnih bora glabela: 18,800 dinara

  • Korekcija mimičnih bora čelo + glabela: 30,600 dinara

  • Korekcija bora čela + glabela + per: 42,500 dinara

Izdvojene procedure