Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Problematika

Oziljci od akni

Tokom 20 godina rada Skinmedic ordinacije, razvili smo nekoliko protokola za brzu i efikasnu sanaciju različitih ožiljaka od akni. Ovi ožiljci su u suštini fibrozno tkivo koje menja normalno, koje je uništeno zapaljenskim procesom. Njihova osnovna podela na hipertrofične (iznad nivoa kože), koji pak mogu biti keloidni i papulozni, i atrofične (ispod nivoa kože).

 

Atrofični ožiljci su podeljeni u tri grupe, koje sve mogu postojati u isto vreme kod jednog pacijenta.

  • Ožiljci tipa „ICE PICK“ – dijametra manjeg od 2 mm, ali duboki, jasno ograničeni, vertikalno oštro usmereni ka dubokoj dermi ili potkožnom tkivu
  • Ožiljci tipa „ BOXCAR“ – okrugle ili ovalne depresije sa jasnom i oštro ograničenom ivicom, dijametra od 1,5 do 4 mm

  • Ožiljci tipa „ROLLING“ – najčešće širi od 4 do 5 mm u dijametru, abnormalna fibrozna vlakna usidrena u dermi ili potkoži, vode ka površnim slojevima kože dajući joj valovit, talasast izgled

Intervencije za saniranje

TCA piling

Središnji piling koji se izvodi 2 do 3 puta, sa razmakom od 30 dana. Efekat je vidljiv odmah posle prve procedure, i popravlja se posle svake sledeće. Traje oko 30 minuta, i senzacije su peckanje, koje se minimalizuje upotrebom savremenog aparata za isporuku hladnog strujnog vazduha. Vreme oporavka je od 5 do 7 dana.

Erbijum laser

Frakcionisani ablativni laser, usmeren na ablaciju nekvalitenog fibroznog tkiva, te stimulaciju produkcije novog kolagena. Potrebno je 3 do 4 tretmana sa razmakom od 30 dana, sam tretman je neprijatan, ali podnošljiv, a traje oko 30 minuta.

Hibridni laser

Kombinacija CO2 i 1570 lasera, kao i Impact tehnologije, koja omogućava primenu stimulativnih seruma sa hijaluronskom kiselinom. Ovo je najsavremenija procedura za rešavanje ožiljaka, potebno je 2 do 3 tretmana, i to na 2 meseca, koji traju oko 45 minuta za celo lice, neophodan je topikalni anestezija krem, a vreme oporavka je do 5 dana.

Dermalni fileri i kolagen stimulatori

Tretman naročito uspešan kod opsežnih i dubokih ožiljaka. Dovoljan je jedan tretman, koji traje do 30 minuta, i najčešće ga kombinujemo sa subcizijom, a rezultati traju godinama. Ne zahteva anesteziju.

Dye -VL tehnologija i Clear Lift laser

Tehnike koje uspešno uklanjaju tzv. postakne, odnosno crvene flekice, koje dugo ostaju posle akni. Obe procedure su bezbolne, i potrebno je 3 do 5, sa razmakom od 15 dana.

 

Odabir jedne od navedenih tehnika zavisi od procene dermatologa, šta može dati najbolji i najbrži efekat. Višedecenijski rad upravo sa ovom patologijom, obezbedilo nam je reputaciju jednog od glavnih centara u Srbiji za sanaciju ožiljaka od akni.

Izdvojene procedure