Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hemijski pilinzi i njihovo dejstvo

Kod mlađih pacijenata, hemijske pilinge koristimo za lečenje akni, masne kože, a najčešeće koristimo tzv. betahidroksi voćne kiseline, u koju spada pre svega salicilna kiselina.

Hemijski pilinzi su uvek aktuelni, kod onih koji imaju 20-ak godina, kao i kod onih starijih posle 40 godina.


Salicilna kiselina se radi mladim pacijentima, da bi smanjili sekreciju sebuma, zapaljensku reakciju, blago uklonili crvene fleke, uopšte poboljšali stanje njihove kože.

 

Kod mladih pacijenata, često radimo središnje pilinge, trihlorsirćetnom kiselinom, koji su i dalje najbolji za lečenje ožiljaka od akni. Najčešće je dovoljno 2 do 3 tretmana, da se ožiljci od akni, bilo kog tipa, redukuju 50-70%. Ovaj tretman se ne radi često (jednom mesečno) i mora da ga izvodi lekar specijalista dermatolog, jer je središnji piling, ide duboko u kožu, komplikacije koje mogu da nastanu zbog izvođenja od strane nestručnog lica su poražavajuće i mogu da dovedu do još većih problema.

 

Takođe, neki od pilinga koji se koriste u kasnijem životnom dobu, spadaju u površinske pilinge, su pilinzi voćnim kiselinama, pre svega glikolna i bademska kiselina. Ovi pilinzi duboko čiste kožu, uklanjaju površinski sloj epiderma, koji otpušava kožu, odnosno čini je svetlijom, glatkom, negovanijom, a pre sve smanjuju se pore. Redovnim korišćenjem pilinga posle 30-e godine, imamo i moćan anti-age efekat. Još jedan piling, nakon 40-e godine, je retinoični piling, koji podrazumeva upotrebu određenog procenta retinola, koji spada u grupu bioloških pilinga, koji smanjuje hiperpigmentacije koje nam se često javljaju posle 40-e godine, smanjuje pore, prosvetljuje kožu, ima moćni antioksidantni efekat, jer je retinol moćni borac protiv slobodnih radikala koji je potreban nama, koji živimo u zagađenim gradovima, a dovodi do svetlijeg, hidriranijeg, lepšeg lica.

 

Da bi hemijski pilinzi bili efikasni, vaš dermatolog mora dobro da odredi, koji piling će vama najviše pomoći, i da li sme da se radi. Hemijski pilinzi se ne preporučuju jako osetljivim osobama, pacijentima koji boluju od rozacee, dojiljama, trudnicama, osobama koji imaju trenutno infekciju herpesom na licu. Kada se iskljiče svi faktori, može se pristupiti nekom od hemijskih pilinga.

 

Površinski hemijski pilinzi se rade u jesenjem i zimskom periodu, kada nema sunca, jer svi dovode do povećane osetljivosti kože na sunce, pa se mogu dobiti hiperpigmentacije ili stvoriti drugi problemi. Površinski pilinzi ne zahtevaju period oporavka, možete ih raditi u bilo koje doba dana, na jesen ili zimu, a da posle toga nemate izraženo crvenilo ili perutanje. Središnji pilinzi (trihlosirćetna kiselina) zahtevaju oporavak 5 do 7 dana, to je tretman koji nije prijatan, ali nije bolan, a koža posle tretmana lepo izgleda.

 

Retinoični piling ne zahteva period oporavka, kod njega je ljuspanje kože veoma blago izraženo i brašnjasto, pojavljuje se tek treći dan po nanošenju pilinga, traje 2 do 3 dana, najčešće počinje u centralnom delu lica, ka periferiji, da bi se ljuspanje, odnosno deskvamacija, (višak mrtvnih ćelija) završila peti dan.

 

U zavisnosti od godina života, hemijski pilinzi se preporučuju u različitom ritmu korišćenja. Površinski hemijski pilinzi se preporučuju jedanput nedeljno, 5 do 8 tretmana, jednom godišnje. Kod pacijenata iznad 30-35 godina, koža zahteva malo intenzivniju nogu, preporučuju se jednom na početku jeseni, i na kraju zime, (ukupno dva puta godišnje) kako bi koža izgledala lepo i negovano.

Povezani blogovi