Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kako obnoviti oštećenu kožnu barijeru?

Kožna barijera je jedan jako složen sistem koji se može vrlo lako oštetiti.

Šta je to kožna barijera?

Kožna barijera ima više komponenata. Jedna za koju su svi čuli jeste ta fizička komponenta. Ona se sastoji od ćelija kože koje se drugim rečima nazivaju korneocita. Te ćelije su poslagane poput cigli u zidu a malter, koji ih drži vezanim i igra vrlo bitnu ulogu naziva se lipidni Matrix. On se sastoji se od nekih 50% ceramida, 10%-15% esencijalnih i neesencijalnih masnih kiselina i holesterola 25%.

 

Takođe, postoje i kreme i serumi koje sadrže upravo ove ceramide. Ta fizička komponenta sprečava prolazak mnogih loših stvari za naš organizam, ne samo za kožu, poput alergena, bakterija, virusa, gubitka vode u organizmu. Uglavnom, to je suština kože kao jedne barijere, da čuva homoestazu našeg celog organizma osim te fizičke komponente.

 

Pored te fizičke komponente, koža ima nešto što se zove kožna barijera mikrobiom, to su korisne bakterije koje su prisutne na vašoj koži, a koje ne daju da se razmnože mnogobrojne loše bakterije i da samim tim imate mnogobrojne infekcije na koži lica. Hemijska komponenta održava Ph vrednost kože konstantnim i ona je negde između četiri i šest Ph. Jako je bitna za mikrobiom za održavanje korisnih bakterija na koži. I konačno, poslednja komponenta, imunološka komponenta. Ona nas upozorava da li imamo bilo kakvu agresiju na našu kožu i naš organizam. Krenuti od napada bakterija pa od mehaničkih povreda. Ono što je dobra stvar – kožna barijera se obnavlja sama od sebe kad je oštećena. Kada ste jako mladi, znači do 30 godine, vreme oporavka narušene kožne barijere bez da išta uradite, je svega 6 do 8 sati. Znači dovoljno je da prespavate i ujutru ćete imati oporavljenu kožnu barijeru. Vaš zadatak jeste da je dalje ne uništavate.

 

Kako se povređuje kožna barijera?

Pre svega, ono što se najčešće viđam svaki dan – to su mnogobrojne mlade devojke koje slušaju raznovrsne savete i u želji da imaju rutinu, koriste mnogobrojne proizvode koji čine loše vašoj koži i kožnoj barijeri. Znači, preterana eksfolijacija, upotreba alfa i beta kiselina, retinol, preterana hidratacija neadekvatnim proizvodima, preterano sunčanje, solarijumi,p revisoke i preniske temperature. Takođe, čak i vaša ishrana može da utiče, kao i nespavanje, pušenje i raznorazni loši faktori, mogu uticati na oštećenje vaše kožne barijere.

 

Kako vi možete da prepoznate da li je vaša kožna barijera oštećena?

Pre svega promenama na samoj koži, najčešće se, koža ljuspa, crvena je, izuzetno osetljiva kada stavite bilo šta na nju vas koža peče, iritira čak. I voda vam jako smeta. Može da se manifestuje pojavom mnogobrojnih sitnih papulica, odnosno kao bubuljica koji nemaju sadržaj, po celom licu. I onda se tu najčešće greši jer vi onda mislite da imate bubuljice pa onda počnete da stavljate nešto sa šaličinom, benzoli peroksidom, i napravite još gore. Često se dešava, osećaj kad se umijete vodom sa umivalicom imate želju, iako imate recimo masnu kožu, da natopite lice najmasnijim mogućim kremama. To su sve znaci, a sada pitanje je kako ćemo da oporavimo kožnu barijeru? Kao prvo, prestanite da radite sve što ste do sada radili. Kao što smo rekli kod mladih osoba kožna barijera se oporavlja u roku od 6-8h, ali kod nas starijih taj proces teče duže ali je moguć. I morate razumeti da je koža živ organ, koji ima sopstvene metode, principe opstanka, obnavljanja, hidratacije i slično. Ne morate pod obavezno da joj pomažete, onda kad joj nije potrebna pomoć.

 

Šta je ono što ja preporučujem svojim pacijentima?

Preporučujem da uzimate da pijete probiotike, kao poboljšanje svoje ishrane. Sami probiotici, dokazano, poboljšavaju hidrataciju kože, poboljšavaju produkciju proteina, kožne barijere i smanjuju proinflamatone citokine zbog kojih vi imate simptome. Druga stvar koju bih preporučila da uzimate jeste omega 3 suplemente koji opet poboljšavaju takođe hidrataciju kože. I jedan suplement koji ja zaista lično koristim,i preporučujem svima, za koji možda niste čuli, a to su kapsule ulja žutog noćurka. Dokazano je da izuzetno doprinose oporavljanju kožne barijere kao i hidrataciji vaše kože. Svi suplementi se uzimaju nakon jela, da vam ne bi proizvelo mučninu i oni se uzimaju samo jedanput dnevno u periodu od 3 meseca. Što se tiče spoljne nege pre svega, još jednom naglašavam, prestanite da radite sve što ste radili, koristite blage umivalice. A neke od krema i preparata koje vam mogu pomoći da obnovite kožnu barijeru su one koje sadrže ceramide, vitamin B3, hijaluronsku kiselinu.

Povezani blogovi