Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Retinol

Retinol je proizvod koji, da bi imao svoj efekat, mora biti korišćen dugo i uporno. Da bi ste primetili poboljšanje u teksturi kože i u smanjenju hiperpigmentacije, neophodna je njegova primena 10 do 12 nedelja.

 

Šta to znači?

To znači da treba da izdržite dovoljno dugo da biste videli efekat. A kako ćete izdržati dovoljno dugo? Izdržaćete dovoljno dugo tako sto ćete početi sa malim dozama i retko i oprezno.

 

To znači da prve nedelje korišćenja retinola koncentracije 0,1% ili 0,2% jedanput ili eventualno dva puta. Za tu anti-age negu ne preporučujem doze veće od 0,3%. Isključivo ga koristite uveče sa obaveznom jutarnjom hidratacijom i sa kremom sa zaštitnim faktorom.

 

Druge nedelje krećete u dva ili tri puta nedeljno i čak ne preporučujem da se nastavi češće od tri puta nedeljno. Ukoliko ste uporni i možete da podnesete iritaciju koja eventualno izaziva retinol, možete svako veče ali to tek posle 2 do 3 meseca. Ako uopšte ima potrebe u vašu negu uvek možete da uključite i neke druge anti-age supstance kao što su na primer peptidi koji su odlična zamena za retinol kod svih onih sa super osetljivom kožom,sa rozacom, sa seboroicni dermatitom ili bilo kojim drugim problemom koji retinol može da pogorša.

 

Dakle, serumi sa 0,1% i 0,2% su nešto sa čime se počinje retko i isključivo uveče. Druga stvar koja je jako bitna jeste količina retinola koju nanosite na svoje lice. Ona ne sme da bude prevelika.

 

Prevelika količina retinola isto kao i previsoka koncentracija dovodi do izraženih neželjenih efekata, a ne do bolje koristi, odnosno benefita po vašu kožu. Zato ukoliko je retinol u obliku kreme ne treba ga koristiti više od zrna graška. Ukoliko koristite serum, onda je to svega tri do četiri kapi za celo lice. Koji su to retinoli koji se meni i mojim pacijentima koje viđam svakodnevno pokazali kao najbolji su pre svega La Roche serum retinol B3, koji je u koncentraciji od 0,1% i zaista je i za super osetljivu kožu. Takođe na tržistu u Srbiji postoji Khiles mikrodos krema koja sadrži osim retinola 0,1% i ceramide i peptide u svom sastavu i veoma se lepo i lagano podnosi. I treći proizvod koji ne znam da li je stigao na tržište u Srbiji jeste Vichy serum sa retinolom i tu je retinol u koncetraciji od 0,2% i takođe u svom sastavu taj serum ima peptide i probiotike koji zapravo štite i sam retinol vašu zaštitnu barijeru kože. Bilo koji da odaberete od ova tri retinola, po mišljenju mojih pacijenata koje viđam svakodnevno, imaćete jako lepe rezultate.

 

Retinol deluje tako što stimuliše produkciju kolagena. Kolagen u koži se produkuje pod dejstvom retinola ali treba vam vremena da bi se produkovao u toj količini, gde će vam dati vidljivo smanjenje bora i poboljšanje teksture kože ukoliko je imate. Srednje godine između 40 i 50 ne tako izražene hiperpigmentacije, potrebno je da koriste retinol u toku narednih 36 nedelja, što je zaista dug period. Znam da svi očekuju čuda ali svoje rezultate ne možete da dostignete preko noći.

Povezani blogovi