Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Akne na leđima i kako ih se rešiti?

Tri glavna pitanja koja postavljam svojim pacijetima kada dođu da se požale na akne na leđima i grudima su:

 

Da li ste pojačali vežbanje?

I najčešći je odgovor da. Pitam, jer pojačana fizička aktivnost može uticati na povećanje hormona stresa kortizola koji pak pojačava produkciju sebuma te može doći do pogoršanja akni.

 

Drugo pitanje koje ja postavljam jeste:

 

Šta oblačite tokom vezbanja?

Pošto uglavnom mladi ljudi vole da nose uske sportske majice koje dovode do nečega što se zove frikcione mehaničke akne, odnosno akne nastale od trenja i znojenja istovremeno. Te moj savet je da takve majice zamenite širokim pamučnim majicama, vaša koža će vam biti zahvalna.

 

Treće pitanje jeste:

 

Šta uzimate od suplemenata?

I najčešći odgovor jeste da se uzimaju proteini. Proteini na bazi surutke imaju visok hemijski indeks i mogu dovesti do povećanja IGF1 faktora. To je faktor sličan insulinu koji je pak u direktnoj koralaciji sa pogoršanjem akni. Tako da ja svojim pacijentima savetujem da tu dozu proteina dobijaju iz drugih sastojaka poput belanca, soje, oraha, lešnika. Ili proteini na biljnoj bazi, proteini na bazi koštane srži, ili nešto slično.

 

A sada, kako se mi trebamo lečiti od akni na leđima i grudima?

Prva stvar koju vam mogu reći o lečenju akni na leđima jeste, da su one mnogo upornije i odbornije na terapiju nego akne na koži lica. Ali,dobra vest jeste da je ta koža otpornija na agresivniju terapiju tako da možemo da koristimo neke stvari za koje ja vrlo oprezno preporučujem za kožu lica. Kao prvo treba da se tuširate preparatima koji sadrže benzoil peroksid. Na tržistu postoje mnogi gelovi za tuširanje sa različitom koncentracijom benzoil peroksida, to će moje kolege farmaceuti da vam preporuče u apoteci ne ja. Najčešće koncentracja je 4 %. Ne libite se da koistite 10% neće vam ništa biti. Ono što je bitno naglasiti jeste da kod korišćenja ovakvih gelova za tuširanje, kada ih nanesete treba da ostavite nekoliko minuta na koži da bi delovalo. Takođe, važna stvar za benzoil proksid, za one koji ga nikada nisu koristili jeste da ukoliko ga ne isperete kako treba ostaviće fleke na vašim omiljenim peškirima majici za spavanje ili posteljini.

Druga vrsta preparata koje možete da koristite za tuširanje jesu preparati na bazi salicilne kiseline i takođe ostaviti ih nekoliko minuta da bi delovali. Nakon toga kao spoljnu terapiju možete da koristite ili losione ili gelove, koji takođe sadrže salicialnu kiselinu. Takođe možete da koristite kreme ili gelove u debelom sloju sa retinoidima ali u slučaju da su te akne ozbiljno teške i u slučaju da te akne ostavljaju strašne ožiljke – ja tada preporučujem s jeseni početak oralne terapije. Takođe, treba i upozoriti vežbače da ukoliko žele da izbegnu akne na leđima ili na grudima, da se tuširaju odmah posle vežbanja, ili ako niste u mogućnosti da se odmah posle istuširaju – da se u tom slučaju obrišu vlažnim maramicama i obuku novu čistu majicu.

Povezani blogovi