Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Šta treba da znate pre nego što uradite tetovažu?

Pre nego što odlučite uraditi tetovažu, važno je razmotriti nekoliko stvari. Ako lečite akne lekovima ili ste skloni keloidima, posavetujte se sa lekarom pre nego što zakazujete termin. 

U situacijama u kojima ne treba da se radi tetovaža jeste, ukoliko lečite akne oralnim isotretoinima, druga situacija je ukoliko ste skloni stvaranju keloida, abnormalnih, hipertrofičkih ožiljaka takođe nemojte raditi tetovažu jer postoji rizik da se ta tetovaža pretvori u ožiljak. Treća situacija je rađenje tetovaža preko mladeža, njih to može da isprovocira i to može dovesti do priličnog otežanja kasnije u diagnostiku ukoliko i dođe do promene na mladežima.

 

Druga stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa jeste mesto gde radite tetovažu, ne misli se na mesto u smislu radionice ili tatto majstora, nego već mesta na telu. Mlade devojke koje se odluče da urade tetovažu na leđima u slabinsko krsnom delu moraju da znaju da sutradan kada ostanu trudne i krenu na porođaj da postoji rizik da ih anesteziolog odbije za epiduralnu anesteziju. Odnosno da im odbije obezboljivanje porođaja jer ne želi da ulazi u rizik od unošenja infekcija ili stranog tela u vaš organizam.

 

Treća stvar o kojoj treba voditi računa jeste o tome da li nešto u boji ima od metala. Da li je to metal gvozđa, jer ako kasnije u životu vam je potrebna magnetna rezonanca ako se gvožđe nalazi ispod epiderma u gornjem sloju derma, će pod uticajem magnetnog polja magnetne rezonance da ide polako po površini i imaćete ozbiljnu zapaljensku reakciju. Takođe vodite računa da li boje imaju hrom ili nikl – često se javljaju pacijenti koji imaju kontaktni dermatitis, i ukoliko uradite tetovažu koje sadrže hrom ili nikl zaista možete da imate jaku alergijsku reakciju.

 

I za kraj obavezno proverite nivo antitela na hepatitis B. Hepatitits B je ozbiljno sistemsko oboljenje koje se najčešće dobija sa tetoviranja, a ukoliko nemate imunitete vakcinišite se i na taj način ćete biti zaista bezbedni.

Povezani blogovi